Update oktober 2023 Greed and Fear Algorithmic Trading: -44% / -$1923,- (2023: +42% / +$1848,-)

Update oktober 2023 Greed and Fear Algorithmic Trading: -44% / -$1923,- (2023: +42% / +$1848,-)

In trading gaat wel het gezegde rond: “Je grootste draw down moet nog komen.” En dat is precies wat er in oktober is gebeurd. Zoals in het onderstaande tradingjournal te zien is, en vooral ook in de grafiek, ging de performance in ongeveer 30 dagen elke dag omlaag. Vrijwel elke trade werd uitgestopt. In de periode daarvoor is te zien dat verlies- en winsttrades elkaar regelmatig afwisselen, wat nou eenmaal bij deze strategie hoort, maar zo snel als het de laatste 30 dagen ging, is ongekend. Natuurlijk staat er op jaarbasis nog steeds een aardig rendement, maar een terugval van dit kaliber zou niet mogen gebeuren en heeft zich ook in de backtest niet voorgedaan.

Uiteraard komt dan gelijk de vraag op: “Wat is er in de markt veranderd?” Welke conditie is er veranderd waardoor de recente performance zo enorm afwijkt van de lange termijn statistieken? Om hier goed naar te kijken, heb ik voor het eerst sinds de start in augustus 2022 besloten om live trading tijdelijk even te pauzeren want dit ging te hard omlaag. 

Inmiddels heb ik wat mogelijke aanleidingen gevonden, maar voordat dit tot een aanpassing in de strategie leidt, moet natuurlijk wel vaststaan dat hiermee aan alle historische performance geen afbreuk wordt gedaan. Maw je wilt niet modelleren naar de laatste maanden alleen. Dus de uitkomst van de analyse kan ook zijn dat we deze periode even moeten ‘uitzitten’. Om dat te volgen, laat ik paper trading doorlopen om te zien hoe de strategie presteert en of er weer een omkering komt.

In de Telegram groep bekijken we samen wat er aan de hand kan zijn en worden er leuke suggesties gedaan. Kijk en praat je mee? Dat kan gewoon gratis en vrijblijvend, zonder enige verplichting. Stuur me even een mailtje op raoul@greedandfear.eu met je Telegram username en/of mobiele nummer, en dan voeg ik je toe zodat je real time kunt meekijken. Ook worden er in de Telegram groep trading ideeën en tips voor Trader Workstation uitgewisseld, kijken we kritisch naar de handelsstrategie of proberen nieuwe hypotheses. 

Autotrading is nog niet mogelijk, maar zit in de afrondende fase, hoewel nu met lagere prioriteit want eerst moet de performance weer verbeteren. 

Het volledige trading journal geeft je inzage in alle details en afzonderlijke trades. Het meer algemene verhaal over het trading algoritme kun je op de profielpagina lezen.

 

Greed and Fear Algorithmic Trading

Hieronder zie je een deel van het trading journal ingevoegd. Voor beter overzicht, open de spreadsheet in een nieuw window.we